Přejít k hlavnímu obsahu
Ilustrační obrázek domu a balíku peněz.
Od Blanka Adlerová
9.11.2022 19:33

S nadcházející náročnou zimou přichází s řešeními pro energetickou krizi nejen stát, ale i ekologické a sociální organizace spojené v iniciativě Energie lidem. Jedním z našich hlavních cílů je, aby ze systémových řešení nevypadávaly nízkopříjmové domácnosti. Když se závislosti na fosilních palivech budou moci zbavit jen bohatší, nebude to stačit.

Příkladem může být Nová zelená úsporám, která umožňuje získat dotaci na zateplení domu, fotovoltaiku nebo změnu zdroje vytápění. Jenže s 50% spolufinancováním je to pro velkou část domácností mimo realitu. Nemluvě o administrativních překážkách. Nejen o tom mluvil v pořadu Podhoubí na Radiu Wave Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA. S moderátorem Ondřejem Šebestíkem probrali také to, jaká opatření se hodí zkombinovat pro konkrétní domácnosti i kde na šetrnější bydlení získat finance. 

„V tuto chvíli k těmto opatřením nemají přístup ti, kteří jsou nejvíce ohroženi energetickou chudobou a růstem cen energií. Lidé kteří mají menší příjem, méně peněz, tak nejenže nemají peníze na zaplacení těch energií, ale bohužel nemají ani na to, aby mohli investovat do těch opatření, která by jim do budoucna spotřebu energii snižovala. A nemají na to, i když stát poskytuje dotace.“

Poslechněte si celý rozhovor o úsporných nástrojích a programech, které mají domácnosti k dispozici, a také o iniciativě Energie lidem:
https://wave.rozhlas.cz/nova-zelena-usporam-ma-byt-pro-vsechny-nestaci-kdyz-se-fosilnich-paliv-zbavi-jen-8860770