Přejít k hlavnímu obsahu
energetické firmy
Od Blanka Adlerová
14.9.2022 10:18

Předsedkyně Evropské komise Ursula von den Leyen dnes představila cíl evropského zastropování cen elektřiny z neplynových zdrojů, které by mělo přinést 140 miliard eur (v přepočtu přes 3,4 bilionu korun) [1]. Návrh samotného plánu již včera unikl na veřejnost a informovala o něm média. Ekologické organizace považují evropský přístup za slučitelný s domácím řešením cenových stropů pro drobné odběratele, kterému návrh Evropské komise zajistí financování. Upozorňují však, že ani evropské, ani české řešení samo o sobě nezajistí ochranu před energetickou chudobou, neboť i zastropované ceny budou několikanásobně vyšší, než před začátkem zdražování na podzim minulého roku. Stropy také nezajistí systémovou prevenci energetické chudoby. K tomu je potřeba zpřístupnit lidem zateplování domů a vlastní či komunitní zdroje čisté energie.

Evropské řešení je nástrojem, jak odebrat část zisku energetickým firmám, které vydělávají na velkém rozdílu výrobních nákladů a ceny elektřiny na trhu. Tyto peníze pak mají být určeny na řešení cen energií pro spotřebitele na úrovni jednotlivých států. Česká vláda v pondělí schválila návrh novely energetického zákona, která umožní stanovení slíbených stropů pro koncové ceny silové elektřiny a plynu pro domácnosti a další malé odběratele. Na zastropování bude moci použít právě peníze vybrané na základě návrhu Evropské komise.

Zastropování cen elektřiny a plynu pro maloodběratele, tedy domácnosti, obce a malé firmy, přináší základní jistotu, že při cenových výkyvech, či končící fixaci ve smlouvě nedopadne prudké zdražení přímo na zákazníka a účty nemohou vyskočit do astronomických výšek. Na druhou stranu cena silové elektřiny (tedy složka, která je určována trhem) má být zastropována na 6 Kč/kWh a cena plynu na 3 Kč/kWh, což je více, než činí aktuální běžné ceny u velkých dodavatelů, a ještě daleko více se liší od cen v minulých letech.

Podle ekologických organizací je tedy potřeba zvýšit a zjednodušit příspěvek na bydlení. Také je nutné definovat, kdo je zranitelný zákazník a kdo je přímo ohrožený energetickou chudobou, a těmto skupinám poskytnout sociální slevy, které udrží jejich výdaje za energie na přijatelné úrovni oproti příjmům. Je také potřeba odstranit bariéry pro zakládání energetických komunit a sdílení lokální čisté energie, stejně jako pro zateplování u domácností s nízkými příjmy, které nemají na vysoké dofinancování státní podpory a na komerční energetické poradenství.

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, říká:

Podle předsedkyně von den Leyen chce Evropská komise chce získat přes 140 miliard eur ze zisků energetických firem. Toto řešení směřuje k zajištění peněz pro opatření na úrovni jednotlivých států. Výhoda je, že aktuální návrhy komise a české vlády jsou slučitelné. Je však na vládě, aby řešení dotáhla a nezapomněla, že cenové stropy na elektřinu a plyn pouze chrání před zcela neřešitelným problémem. Veliké problémy stále čekají na domácnosti s nízkými příjmy či nějakým sociální hendikepem. Těm je potřeba pokrýt daleko větší část nákladů a do budoucna i jim umožnit zbavit se závislosti na fosilních palivech a snížit závislosti na nevypočitatelném trhu s energiemi.

Jaroslav Bican, koordinátor energetické kampaně Greenpeace, uvádí:

Řešení Evropské komise, které uniklo na veřejnost, a návrh, který předložila česká vláda, zapadají do sebe a doplňují se. Evropský plán by měl podle předsedkyně Evropské komise von den Leyen zajistit 140 miliard eur pro kompenzace a pomoc pro jednotlivé státy. Domácnosti se tak vyhnou tomu největšímu cenovému šoku, který jim hrozil. I tak ale budou muset lidé platit výrazně vyšší částky, než doposud byli zvyklí, česká vláda by proto měla svoji pomoc ještě lépe zacílit a myslet na nejvíce ohrožené. Neměla by zapomínat ani na odstranění překážek, které dnes brání zakládání energetických komunit a sdílení čisté lokální energie, a podporu pro zateplování u domácností s nízkými příjmy. Jde o investici do budoucna a prevenci před další podobnou krizí, které čelíme nyní.

Kontakty:

Jiří Koželouh, Hnutí DUHA, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz, 723 559 495

Jaroslav Bican, Greenpeace ČR, jaroslav.bican@greenpeace.org, 773 721 237

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, lukas.hrabek@greenpeace.org, 603 443 140

[1] https://twitter.com/EU_Commission/status/1569949940193062912